Sitemap  │  Zoeken

Hoe overleeft uw zaak zonder u?

Ondernemen betekent bezig zijn met de toekomst. Maar wat als die toekomst ineens ophoudt? Hoe overleeft de onderneming als de ondernemer plotseling overlijdt? Zes voorzorgsmaatregelen om uw bedrijf te laten draaien zonder u.

Het is iets waar u waarschijnlijk liever niet bij stil staat, maar wat gebeurt er met uw bedrijf als u onverhoopt wegvalt? Direct na het overlijden van een ondernemer (of als deze niet langer in staat is zijn taken uit te voeren door bijvoorbeeld een ernstige ziekte) zullen klanten en leveranciers vaak nog begrip en geduld tonen. Maar als het allemaal te lang duurt, haken ze een voor een af. Welke voorbereidingen kunt u treffen om te voorkomen dat het bedrijf niet zonder u overleeft?

Een vertegenwoordiger aanwijzen
Klanten en leveranciers hebben dan hun aanspreekpunt: ze weten bij wie ze met hun vragen terecht kunnen.

Maak cruciale informatie toegankelijk voor meerdere mensen
Wat is de code van de kluis? Hoe log je in op de boekhouding? Het komt nog te vaak voor dat niemand bij de financiën kan, simpelweg omdat de inlogcodes voor bankrekeningen of de computer alleen bekend zijn bij de ondernemer zelf. Vindt u het niet wenselijk dat deze nog voordat er iets aan de hand is verspreid worden? Een verzegelde envelop in de kluis of bij de notaris of accountant kan dan een goede oplossing zijn.

Documenteer de bedrijfsprocessen
Iedere ondernemer doet er goed aan om vanaf de start dit al te regelen. Hij moet tenslotte ook met vakantie kunnen.

Stel een calamiteitenvolmacht op
Hierin regelt de ondernemer dat, indien hij plotseling wegvalt, anderen gerechtigd zijn om zijn belangen te behartigen.

Maak een draaiboek
Hoe werken bepaalde zaken? Wie is de contactpersoon bij welke zakelijke relatie? Het werkt veel efficiënter wanneer de (tijdelijke) opvolger eenvoudig kan beschikken over telefoonnummers en aanspreekpunten. Zo'n draaiboek hoeft niet vreselijk lang te zijn. Denk hierbij aan één A4'tje.

Benoem een executeur
In geval van overlijden is dit de persoon die de nalatenschap afwikkelt. Meestal is dat de bedrijfsopvolger. Maar ook kan er sprake zijn van verschillende executeurs. Voor de voortgang van het bedrijf is het van belang dat ook het ondernemingsvermogen onder de bevoegdheden van de executeur terechtkomt zodat die de zaken draaiende kan houden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij a.p.scheltinga organisatieadvies | managementondersteuning.

(Bron: www.dezaak.nl, bijgewerkt oktober 2009)

TERUG NAAR BEGINPAGINATERUG NAAR BEGIN

persoonlijk | betrokken | deskundig | professioneel

Deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Hieraan kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. © a.p.scheltinga oa|mo kampen.

advies | implementatie | advies alléén is niet genoeg!